Članek dolg 7 min.  Nasvete deli: Tina Krapež
Kategorija: Digitalni marketing07. Januar, 2018
Kako pridobiti nove stranke
Dejstvo je, da si vsi  želimo novih strank in povečati prodajo, ne glede na to ali ste samostojen podjetnik, manjše podjetje ali velika korporacija.
V članku razkrivamo 7 enostavnih načinov in brezplačnih orodij,  kako v letu 2019 enostavno povečati število novih strank. Ampak najprej vam razkrijemo največjo napako, ki jo dela 90% podjetij.

Vroče točke

Spoznajte svoje kupce in kje se nahajajo

Kdo so moje stranke?
Najprej odgovorite na sledeča vprašanja. Če poznate odgovore na vsa vprašanja pojdite na točko 1# Jasna vsebina in uporabniku prijazna spletna stran.  
 • Kdo je vaš kupec in kakšen problem rešujete zanj?
 • Katerega spola je?
 • Kakšna je njegova povprečna starost?
 • Kakšne so njegove navade?
 • Iz katerih virov hodijo kupci na vašo spletno stran – Organski promet, plačani oglasi?
To so osnovne informacije, ki jih mora poznati vsako podjetje, ki prodaja produkte ali storitev če želi pametno razporediti svoj oglaševalski proračun. Največ podjetij naredi napako pri oglaševanju, ko ne definira svoje ciljne publike. Tako se oglasi prikazujejo tudi tisti, ki za podjetje nimajo nobene dodane vrednosti.
Če ne poznate svojih kupcev oz. tudi če mislite, da jih poznate vam priporočamo, da to vseeno preverite z Googlovim brezplačnim orodjem Google Analytics. Google Analytics je super zadeva, ki jo mora poznati vsak lastnik spletne strani. S tem orodjem lahko natančno preverite kdo so vaše stranke, ki obiskujejo vašo spletno stran in s katerih kanalov prihajajo. Več o brezplačne googlovem orodju si lahko preberete v  našem članku: Podvojite svojo prodajo z brezplačnim Googlovim orodjem.

1# Jasna vsebina in uporabniku prijazna spletna stran

Najboljše je začeti na začetku in pri nas se začetek oglaševanja začne pri spletne strani. Prvi korak, ki ga pregledamo je vsebina spletne strani. Zakaj? Zato ker kljub oglaševanju in povečanju klikov na spletno stran le to ni dovolj, če vsebina na spletni strani ni napisana razumljivo.
Kdo so moje stranke?
Nejasna in neberljiva vsebina ne bo prinesla veliko število konverzij (prodaja, oddano povpraševanje, pridobljeni mail naslov …) .
Vedno svetujemo našim strankam naj napišejo vsebino tako, da jo bo razumel tudi 5 letni otrok.
Recimo, da organizirate delavnico na kateri želite udeležence  naučiti javnega nastopanja. Vaše prodajno besedilo naj vsebuje vsaj spodaj naštete točke:
 • Kraj in datum izvedbe delavnice
 • Komu je delavnica namenjena (vodstvenim delavcem, študentom – zagovor diplome …)
 • Zakaj bi prišli na delavnico (na delavnici se boste znebili treme pred nastopanjem, razkrili bomo trike kako izgledati sproščeno, ko nastopate …)
 • Kaj se boste na delavnici naučili (na delavnici bomo govorili o tem kaj sporočate s svojo držo, največje zmote javnega nastopanja ..)
 • Cena (lahko ponudite akcijsko ceno vse tisti, ki delavnico kupijo en teden pred datumom delavnice ipd).
Da bo uporabnik zadovoljen pa igra veliko vlogo tudi hitrost nalaganja spletne strani. Je vaša spletna stran dovolj hitra ali na račun hitrosti izgubljate potencialne stranke. To lahko preverite v blog članku: Je moja spletna stran dovolj hitra? 3 brezplačna orodja, ki jih začnite uporabljati še danes.

2# Prisotnost na socilanih omrežjih

Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram, Pinterest..na katerem omrežju ste prisotni? Na katerem omrežju pa so vaše stranke? V naši agenciji definitivno svetujemo prisotnost na socialnih omrežjih ampak ne na vseh.
Socialna omrežja
Prvič zato ker enostavno ni dovolj časa in vsebine, da bi bili prisotni na vseh pa tudi vaše stranke se ne nahajajo na vseh socialnih omrežjih.
Raje si izberite tri glavna socialna omrežja in objavljajte dobro vsebino, ki je zanimiva za vaše stranke.  Ne priporočamo pa, da se na vseh socialnih omrežjih objavlja isto vsebino.
Primer: Vaša glavna dejavnost je prodaja kuhinj. Veste, da se vaše potencialne stranke nahajajo na Facebooku, Twitterju in Instagramu. Torej boste objavljali sledečo vsebino.

Facebook:

 • Novi modeli kuhinj.
 • Realne situacije – prej in potem.
 • Slike iz dogodkov in sejmov na katerih je bilo vaše podjetje prisotno.

Twitter:

 • Govorili boste o novih modelih kuhinj.
 • Informacije glede prihajajočih dogodkov.
 • Povezave do zunanjih člankov in koristih informacij.

Instagram

 • Slike modernih in rustikalnih kuhinj.
 • Slike realnih situacij – prej in potem.
 • Slike razstavnega salona, zadovoljnih strank.
Lahko pa se obrnete  na nas, da vam izdelamo super plan oglaševanja :)

3# Google oglaševanje

Najbolj hiter in super učinkovit način za pridobitev novih strank je Google oglaševanje. Največja prednost Google oglaševanja pred ostalimi oglaševalskimi omrežji je ta, da se vaši oglasi prikazujejo tistim, ki dejansko to iščejo. 
Google oglaševanje
Recimo, da ste mlada mamica, ki išče nosilko za otroka. V Google brskalnik boste vpisali nosilke za dojenčke. Google vam bo na podlagi ključne besede nosilke za dojenčke kot prve štiri rezultate ponudil oglase, ki so relevanti za vaše iskanje. Tako je lahko na prvih štirih mestih tudi vaš oglas, kar je super a ne?
Seveda Google poleg iskalnega omrežja omogoča tudi oglaševanje v prikaznem omrežju ampak več o tem drugič.

Hm, kako pa naj vem če se mi izplača oglaševati na Googlu?

Najhitreje boste to izvedeli tako da vpišete v Google vašo ključno besedo (lahko je to storitev, produkt) in poglejte kaj vam Google ponudi med rezultate. Se vam med rezultati pojavijo tudi oglasi od konkurence? Ja? Potem mora biti Google Oglaševanje obvezno na vašem spisku. 

4# Lokalni SEO

Lokalni SEO
Imate trgovino, ki prodaja fizične izdelke, frizerski salon, pasji salon, restavracijo, mehanično delavnico…potem je lokalni SEO pravi za vas. Lokalni SEO omogoča, da vas potencialne stranke, ki so v vaši bližini hitreje najdejo.
Primer: Pokvarila se vam je pipa in potrebujete vodovodarja. Ker nobenega ne poznate vpišete v Google brskalnik ključno besedo vodovodar. Kot zadetke vam bo Google ponudil vodovodarje, ki so najbljižje vašemu kraju iskanja.
Če želite, da se tudi vaši zadetki prikazujejo vašim potencialnim stranka, ki se nahajajo v bližini potem za začetek zadostuje da si uredite Google My Business Profil, ki je brezplačen. Uredite si ga lahko tukaj.

5# Dobra vsebina

Mislim, da tukaj ni treba izgubljati veliko besed na temo dobre vsebine. Ker je svetovni splet danes tako nakopičen z informacijami je ključnega pomena, da ponudite svojim strankam le najboljše saj drugače se boste hitro izgubite med množico ponudnikov.
Vsebina naj do dobra, razumljivo napisana ter naj vsebuje veliko koristnih informacij. Le tako se bodo stranke vračala nazaj na vašo stran. Bodisi bodo iskale koristne nasvete v obliki blog člankov ali video vsebin in ko bodo iskale rešitev, ki jo vi ponujate se bodo obrnile na vas, saj vas že poznajo in vam zaupajo.

6# Preuredite vaš oglaševalski budget

Pomen marketinga se je v zadnjih letih drastično spremenil. Delo v marketingu danes ne pomeni več naročanje pisarniškega materiala, sodelovanja na sejmih ipd. Ampak je pomen marketinga dobil drugačne razsežnosti, ki so iz dneva v dan bolj obsežne.
Lokalni SEO
Če imate vaš makretinški budget še vedno v letu 2017 potem je sedaj skrajni čas, da to spremenite in začnite vlagati tudi druge veje oglaševanja.
Če ne veste ali je to smiselno imamo enostaven nasvet za vas: Poglejte kaj dela vaša konkurenca, kje vse je prisotna. Je prisotna na socialnih omrežjih, se oglašuje na Googlu, se njihovi članki pojavljajo v revijah tako tiskanih kot digitalnih, je prisotna na sejmih. 
Na srce vam polago, da takoj ko končate s prebiranjem tega članka preverite vašo konkurenco. Verjemite, da vam ne bo žal. Začnite delati to kar dela vaša konkurenca (seveda če je v tem uspešna) samo 10% boljše :). Rezutlati vas bodo sezuli.  

7# Ne upoštevati vsega kar smo napisali

Stop
Ker je to enostavno preveč za enega človeka. Če nimate možnosti, da najamete agencijo  – seveda nas, da vam pripravimo res super učinkovit načrt oglaševanja, potem preberite članek še enkrat in si izpišite tiste spremembe, ki jih lahko takoj in sami uvedete za vaše podjetje. 
Že majhne spremembe, vam bodo prinesele rezultate. Akcija!
Imaše še kašen predlog kako na enostaven in hiter način do novih strank? Vpišite ga spodaj v komentar in delite svoje znanje še z drugimi.